Günü Geçmiş Bisküvinin Koi Havuz Sazanı (Cyprinus carpio) Yavru Diyetlerinde Mısır Unu Yerine Karbonhidrat Kaynağı Olarak Kullanımı

Mehmet ORUÇ, Fatma Nida ÇOBAN, Hakan Murat BÜYÜKÇAPAR
1.479 226

Öz


Günü geçmiş bisküvinin koi havuz sazanı (Cyprinus carpio) yavrularının pratik diyetlerinde karbonhidrat kaynağı olarak kullanılabilirliğini belirlemek için laboratuvar koşullarında, 60 günlük besi denemesi yürütülmüştür. Günü geçmiş bisküvi diyetlere %0, 25, 50, 75, 100 oranında katılmıştır ( D0, D1, D2, D3, D4 ). Denemede büyüme parametreleri bakımından D1, D2, D3 diyet grupları ile D0 grupları arasında fark benzer bulunurken (P>0.05), D4 grubu diğer gruplara göre önemli derecede yüksek bulunmuştur (P<0.05).

   Sonuç olarak, günü geçmiş bisküvi koi havuz sazan yemlerinde alternatif yem katkı maddesi potansiyeline sahiptir ve herhangi bir olumsuz etkisi olmaksızın rasyonlara %100’e kadar katılabilir.

Anahtar kelimeler: Günü geçmiş bisküvi, Karbonhidrat, Koi sazanı, Cyprinus carpio, Büyüme

 

 

Use of Expired Biscuit as Carbohydrate Sources instead of Maize in Diets of Fingerlings of Koi Carp (Cyprinus carpio)

Abstract

   A 60 day laboratory growth trial was carried out to determine the potential nutritional value of expired biscuit as a dietary carbohydrate source of koi carp (Cyprinus carpio) fingerlings. Expired biscuit was included in the diets at different levels 0%, 25, 50, 75, 100 (D0, D1, D2, D3, and D4 respectively). On the basis of the observed growth parameters D0, D1, D2, D3 diets were similar (P>0.05). but D4 were significantly (P˂0.05) higher than those of fed on the other groups (D0, D1, D2, D3).

Results showed that expired biscuit had potential as an alternative feed ingredient in diets for fingerling koi carp (Cyprinus carpio) with no adverse effects. Expired biscuit can be used up to 100% as a carbohydrate source.

Key Words: Expired biscuit, Koi carp, Carbohydrate, Cyprinus carpio, Growth 


Tam metin:

PDF (English)


DOI: http://dx.doi.org/10.18016/ksujns.34912

Referanslar


Abbas, S., Ahmed, I., Hafeez-Ur-Rehman, M., Mateen, A., 2008. Replacement of Fish Meal by Canola Meal in Diets For Major Carps in Fertilized Ponds. Pakistan Veterinary Journal 28(3): 111-114.

Anderson, J., Jackson, A.J., Matty, A.J., Capper, B.S., 1984. Effects of Dietary Carbohydrate and Fiber on the Tilapia, Oreochromis niloticus (Linn.). Aquaculture, 37(4): 303-314.

Andron, J.W., Mackie, A.M., 1978. Studies on the Chemical Nature of Feeding Stimulants for Rainbow Trout, Salmo gairdneri Richardson. J. Fish Biol., 12(4): 303-310.

Anonim, 2013. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Gıda Teknolojisi Bisküvi Hamuru Hazırlama. http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bisküvi Hamuru Hazırlama.pdf (12.12.2015).

Atema, J., 1980. Chemical Senses, Chemical Signals and Feeding Behaviour in Fishes. In: Fish Behaviour and Its Use in the Capture and Culture of Fishes (eds J.E. Bardach, J.J. Magnuson, R.C. May and J.M. Reinhart). International Center for Living Aquatic Resources Management, Manila, 57-101.

Beklevik, G., Polat, A., 2001. Effects of DL-Alanine and Betaine Supplemented Diets on The Growth and Body Composition of Fingerling Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss, W. 1972). Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 25(3): 301-307.

Buhler, D.R., Halver, J.E., 1961. Nutrition of Salmonid Fishes. IX. Carbohydrate Requirements of Chinook Salmon. J. Nutr., 74(3): 307-318.

Büyükçapar, H.M., 2012. Growth Performance and Body Composition in Mirror Carp (Cyprinus carpio) Fed Culban Seed (Vicia peregrina) With Different Heat Treatments. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(3): 389-394.

Büyükçapar, H.M., Kamalak, A., 2006. Raw and Heat-Treated Culban (Vicia peregrina) Seed as Protein Source for Mirror Carp (Cyprinus carpio) Fingerlings. S. Afr. J. Anim. Sci., 36(4): 235-242.

Büyükçapar, H.M., Kamalak, A., 2010. Nutritive Value of Wild Pea (Pisum elatius) Seed as a Dietary Protein Source for Fingerlings of Mirror Carp (Cyprinus carpio). The İsraeli Journal of Aquaculture, 62(4): 272-280.

Carr, W.E.S., Derby, C.D., 1986. Chemically Stimulated Feding Behavior in Marine Animals. Importance of Chemical Mixtures and Involvement of Mixture Interactions. J. Chem. Ecol., 12: 989-1011.

Dalkıran, G., 2008. Bitkisel Protein Ağırlıklı Yemde Betain Kullanımının Koi Balıklarında (Cyprinus carpio L.) Yem Alımı Ve Büyüme Performansı Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun, 53 s.

Demir, O., 1997. Lipid Kaynakları ve Lipid Düzeyleri Farklı Rasyonların Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın Büyüme-Gelişme ve Yağ Asidi Bileşimlerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Tezi (yayınlanmamış), Isparta, 72 s.

Dizlek, H., 2011. Gluten Oluşumu ve Bunu Sınırlayan-Engelleyen Etmenler. Electronic Journal of Food Technologies, 6(3): 14-22.

Dönmez, E., Salantur, A., Yazar, S., Taner, A. K. A. R., & Yıldırım, Y., 2004. Ülkemizde Bulgurun Yeri ve Bulgurluk Çeşit Geliştirme. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 13(1-2).

Grant, G., 1991. Toxic Substances İn Crop Plants. The Royal Society Of Chemistry, Thomas Graham I-Iause, Science Park, Cambridge Cb4 4wff, Cambridge, 49-67s.

Hernandez, M., Takeuchi, T., Watanabe, T., 1994. Effect of Gelatinized Corn Meal as a Carbohydrate Source on Growth Performance, İntestinal Evacuation, and Starch Digestion in Carp. Fisheries Science, 60(5): 579-582.

Hilton, J.W., Atkinson, J.I., Slinger, S.J., 1983. Effect of İncreased Dietary Fiber on the Growth of Rainbow Trout (Salmo gairdneri). Can. J. Fish. Aquat. Sci., 40(1): 81-85.

Hossain, M.A., Focken, U., Becker, K., 2001. Evaluation of an Unconventional Legume Seed, Sesbania aculeata, as a Dietary Protein Source for Common Carp (Cyprinus carpio). Aquaculture, 198: 129-140.

Hoşsu, B. ve Korkut, A.Y., 1996. (Balık Besleme ve Yem Teknolojisi, No: 50, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayınları) 65s.

Hoşsu, B., Korkut, A.Y., Fırat, A., 2008. (Balık Besleme ve Yem Teknolojisi, Ders Kitabı Dizini, No: 50, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayınları) 170-179s.

Keskin, S.Ö., Öztürk, S., Şahin, S., Köksel, H., Sumnu, G., 2005. Halogen lamp-microwave combination baking of cookies European Food Research and Technology, 220(5): 546-551.

Krogdahl, A., Hemre, G.I., Mommsen, T.P., 2005. Carbohydrates in Fish Nutrition: Digestion and Absorption in Postlarval Stages. Aquaculture Nutrition. 11(2): 103-122.

Kyuzhalov, N.B., 1996. Behavioral Reactions of One-Summer-Old Carp (Cyprinus carpio) to Amino Acids. Vopr.-Ikhtiol., 26(6): 1016-1022.

Leary, D.F., Lovell, T., 1975. Value of Fiber in Production-Type Diet for Channel Catfish. Trans. Am. Fish. Sot., 104(2): 328-332.

NRC, 1993. Nutrient Requirement of Fish. National Academy Press, Washington DC. S, 114.

Olvera, N.M.A., Martinez, P.C.A., Galvan, C.R., Chavez, S.C., 1988. The Use of Seed of the Leguminous Plant (Sesbania grandiflora) as a Partial Replacement of Fish Meal Diets for Tilapia (Oreochromis mossambicus). Aquaculture, 71: 51-60.

Olvera, N.M.A., Olivera-Castillo L., Martinez P.C.A., 2002. Sunflower Seed Meal as Protein Source in Diets for Tilapia rendalli (Boulanger, 1896) Fingerlings. Aquaculture Research, 33: 223-229.

Özdemir, A., Korkut, A., Y., 2000. Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Beslemesinde Yüksek Enerjili Yemler. Doğu Anadolu Bölgesi IV. Su Ürünleri Sempozyumu, 28-30 Haziran, Erzurum.

Özer, M.S., 1998. Kepekli Ekmeklerin Bazı Niteliklerinin İncelenmesi ve Kalitelerinin İyileştirilmesi Olanakları. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Adana, 152 s.

Saglio, P., Fauconneau, B., Blanc, J.M., 1990. Orientation of Carp, Cyprinus carpio L., to Free Amino Acids from Tubifex Extract in an Olfactometer. J. Fish. Biol. 37(6): 887-898.

Satoh, S., 1991. Common carp, Cyprinus carpio. (In Handbook of nutrient requirements of finfish: CRC Press Boca Raton, FL.) 55-67s.

Shiau, S.Y., 1997. Utilization of Carbohydrates in Warmwater Fish-With Particular Reference to Tilapia, (Oreochromis niloticus x 0. Aureus). Aquaculture, 151(1-4): 79-96.

Siddhuraju, P., Becker, K., 2002. Effect of phenolic non-protein amino acid L-dopa (L-3,4- dihydroxyphenylalanine) on growth performance, metabolic rates and feed nutrient utilization of common carp (Cyprinus carpio L.). Aquaculture Nutr., 8(1): 69-77.

Tacon, A.G.J., 1997. Fish Meal Replacers: Review of Antinutrients Within Oilseed and Pulses. A Limiting Factor for The Aqua Feed Green Revolution in? : Feeding tommorrow’s Fish. Eds. Tacon, A.G.J. and Basurco, B., S, 153-182.

Webster, C.D, Tiu, L.G., Tidwell, J.H., Grizzle, J.M., 1997. Growth and Body Composition of Channel Catfish (Ictalurus punctatus) fed diets Containin Various Percentages of Canola Meal. Aquaculture, 150(1): 103-112.

Yiğit, N.Ö., Dulluç, A., Koca, S.B., Didinen, B.I., 2013. Aynalı sazan (Cyprinus carpio, L. 1758) yemlerinde soya küspesi yerine kanola küspesi kullanımının büyüme ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi-Journal of Agriculturel Sciences, 19: 140-147.

Zimmer-Faust, R.K., StanfdI, J.M., Collard, S.B., 1988. A fast, Multi-channel Fiuorometer for Investigating Aquatic Chemoreception and Odor Trails. Limnol. Oceanogr., 33: 1586- 1595.