Determination of Boron Level in Feeds Used in Cattle Nutrition in Regions of Central Anatolia and Mediterranean of Turkey

Ugur SERBESTER
2.771 680

Öz


Bu çalışmada, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinde bulunan bazı yem fabrikaları ve süt sığırı işletmelerindentoplanan kaba yem (yonca kuru otu, mısır silajı, fiğ-tritikale silajı, buğday samanı), yem hammadde (arpa, mısır,buğday, buğday kepeği, mısır özü küspesi, mısır kepeği, mısır gluten unu, pamuk tohumu küspesi, soya fasulyesiküspesi, ayçiçeği tohumu küspesi, kurutulmuş damıtık tahıl) ve karma yem (buzağı büyütme yemi, düve yemi, sütyemi, besi yemi) örneklerinde bor düzeyleri belirlenmiştir. Kaba yemlerde B düzeyi 23.9 - 39.1 ppm arasındadeğişmiştir. Yem hammaddelerinde B düzeyinin 4.1 – 36.4 ppm arasında olduğu, arpa ile soya fasulyesi küspesininsırasıyla en düşük ve yüksek düzeylere sahip oldukları saptanmıştır. Karma yemlerde ortalama B düzeyinin 20.1ppm olduğu ve sığır besi yeminin en düşük (12.0 ppm), düve yeminin en yüksek (27.9 ppm) B düzeylerine sahipoldukları belirlenmiştir.

Anahtar kelimeler


Bor, Kaba yem, Yem hammaddeleri, Karma yem

Tam metin:

PDF (English)


Referanslar


Armstrong, T.A., Spears, J.W. 2003. Effect of boron supplementation of pig diets on the production of tumor necrosis factor-alpha and interferon-gamma. Journal of Animal Science, 81:2552-2561. Armstrong, T.A., Spears, J.W., Crenshaw, T.D., Nielsen, F.H. 2000. Boron supplementation of a semipurified diet for weanling pigs ımproves feed efficiency and bone strength characteristics and alters plasma lipid metabolites. The Journal of Nutrition, 130: 2575-2589.

Dear, B.S., Weir, R.G. 2004. Boron deficiency in pastures and field crops. Agfact P1.AC.1, 2nd edition.

Eren, M., Uyanık, F., Küçükersan, S. 2004. The influence of dietary boron supplementation on egg quality and serum calcium, inorganic phosphorus, magnesium levels and alkaline phosphatase activity in laying hens. Research in Veterinary Science, 76: 203-2

Hunt, C.D., Shuler, T.R. 1990. Open vessel, wet ash, low temperature digestion of biological materials for induc- tively coupled argon plasma spectroscopy analysis of boron and other elements. Journal of Micronutrient Analysis, 6: 161–74.

Kalra, Y.P., 1998. Handbook of reference methods for plant analysis. Soil and Plant Analysis Council. Salem, MA 01970 USA.

Kabu, M., Birdane, F.M., Civelek, T., Uyarlar, C. 2013. Affects of boron administration on serum Ca, Mg and P for peripartum cows. Archiv Tierzucht, 56: 1

Leach, G.J. 1983. Influence of rest interval, grazing duration and mowing on the growth, mineral content and utilisation of a lucerne pasture in a sub-tropical environment. Journal of Agricultural Science, Cambridge 101: 169–183.

Nielsen, F. H. 2008. Is boron nutritionally relevant? Nutrition Reviews, 66(4):183–191.

NRC 2001. Nutrient requirements of dairy cattle, 7th review ed. National Academy of Sciences, Washington DC, USA.