Kahramanmaraş ve Gaziantep İllerinde Kırmızıbiberin Üretim Yapısı ve Kurutma Yöntemleri

Cuma AKBAY, İsmet BOZ, Gülgün YILDIZ TİRYAKİ, Serhan CANDEMİR, Bekir Bülent ARPACI
1.974 48.840

Öz


Özet: Bu çalışma, gerek Kahramanmaraş ve Gaziantep illeri ve gerekse ülke ekonomisi için büyük bir öneme sahip olan kırmızıbiberin üretim ve kurutma yöntemlerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde, örnekleme sonucu belirlenen kırmızıbiber yetiştiren tarım işletmeleri ile birebir yapılan anketler oluşturmuştur. Araştırma alanında incelenen tarım işletmelerinin %60'ı kırmızıbiber tohumunu fabrikalardan satın almakta, %35'i mibzerle ekim yapmakta, %18,7'si yağmurlama sulama yapmaktadır.  Araştırma sonuçlarına göre, işletmelerin %16'sı ürettikleri kırmızıbiberin bir kısmını yaş, bir kısmını kuru olarak satmakta iken, %68'i tamamını kuru olarak ve %16'sı ise tamamını yaş olarak satmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Kırmızıbiber işletmeleri, üretim ve kurutma yöntemleri, aflatoksin.

 

Red Pepper Production Structure and Drying Methods in Kahramanmaras and Gaziantep Provinces, Turkey

 

Abstract: This study is conducted to determine production structures and drying methods of red peppers which is a very important crop for Kahramanmaras and Gaziantep provinces. Main materials of this study are questionnaires which were completed by face to face interviews with red pepper farmers in the research area. Sixty percent of farmers in research area bought red pepper seeds from red pepper manufacturer and firms, 35% planted red pepper by seeder and 18.7% used sprinkler irrigation. According to results, 16% of farmers sell some of their red peppers without drying and other part of their papers after drying, 68% of farmers sell all their red peppers as dry and 16% sell all their red peppers after harvest without drying.

Key Words: Red pepper farmers, production and drying methods, aflatoxin.

 

 

 

 


Tam metin:

PDF (English)